Wat het je nodig om balletles te volgen?

Helpt jouw bij het managen van jouw dansschool.

Wat het je nodig om balletles te volgen?

1 februari 2019 Tips 0

Beginnen met ballet.

“Wat heb je nodig om balletles te volgen? ” dat was Emma’s vraag toen ik haar na de balletles sprak. Zij vond haar eerste balletles ontzettend leuk en wilde graag elke week komen dansen. Dus vroeg ze mij wat ze daar allemaal voor nodig had. Die vraag krijg ik vaker, dus heb ik het ook voor jou even op een rijtje gezet.

Balletschoenen

Deze zijn gemaakt van leer of stof. Hou er rekening mee, dat de cijfers onderop de balletschoenen anders zijn dan de cijfers onderop je gewone straatschoenen. Vraag bij aanschaf dus even om hulp van de verkoper.

Je tenen moeten niet tegen de rand zitten. Je moet comfortabel een releve (op de tenen staan) en een tendu (uitstrekken van het been en de voet) kunnen doen.

Balletschoenen koop je bij een dansspeciaalzaak, om er zeker van te zijn dat je goede schoenen koopt. De kosten varieren rond de 30 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen en tieners.

Nou, waarom kun je niet gewoon balletten op je sokken, of op sneakers? Of op gymschoenen of die slofjes van de H&M? Omdat deze daar simpelweg niet voor geschikt zijn. Echte balletschoenen zorgen ervoor dat jij (of je kind) de balletoefeningen optimaal kan uitvoeren. De balletschoen gaat naar je voet staan, maar geeft ook ondersteuning. De voeten kunnen goed doorstrekken en afwikkelen. En dat is nodig om goed af te zetten en hoog de lucht in te springen. Heerlijk om mee te balletten dus!

Balletpakje

Deze is gemaakt van speciale, rekbare stof. Het balletpak sluit aan op je lijf om je volledige bewegingsvrijheid te geven. Ook zorgt het ervoor dat de docent het lijf kan zien en dus gericht feedback en verbeteringen aan kan geven. Je kunt je voorstellen dat dat lastig is als je wijd zittende kleding aanhebt en vele laagjes kleding. Het is dus voor de verbetering van je eigen techniek beter om een balletpak aan te hebben.

Check bij de studio waar jij, of je kind, danst, of er een bepaalde kleur of een bepaald model nodig is. Als dat zo is, dan schaf je deze aan. Bij de meeste studio’s is er een basispak om de lessen in te volgen en dat ook gebruikt word wanneer je gaat optreden. Pakken met een tutu worden alleen gebruikt in een voorstelling en niet bij een normale les. Hoe schattig het ook staat, je kind is afgeleid door wat ze aan heeft en ondergaat bewegingsrestricties door de te grote tutu.

Volwassen dansers hebben in de balletles meestal meer vrijheid in het kiezen van een eigen stijl of kleur, dan kinderen. Spaghetti-bandjes, hemdmodel, lage of hoge rug. Je kunt het allemaal krijgen. Dat is dus een kwestie van smaak.

Bezoek pagina’s zoas www.paraddy.nl of www.mijnballetpakje.nl voor een overzicht.

Balletmaillot

Balletdanseressen dragen in de balletles een roze maillot Deze is er met voet, of zonder. De versie zonder voet lijkt dan iets meer op een dunne legging. De versie met voet kan ook een naad hebben langs de achterkant van de benen. Vraag bij jouw balletschool na welke zij het beste vinden.

Waarom een maillot? Je docente kan dan goed je spieren zien werken en gericht feedback geven tijdens het dansen. En de balletmaillot houdt je spieren warm tijdens het dansen, je koelt dus minder snel af.

Haren vast.

Zorg ervoor dat je haar uit je nek is en uit je ogen. Je hebt meer dansplezier als je zorgt dat alles goed vast zit. Je hoeft tijdens de les niet met je haar bezig te zijn, maar alleen met heerlijk dansen.

Dansers met kort haar kunnen het vast zetten met speldjes en eventueel een haarband. Dansers met langer haar kunnen een vlecht of start maken en daarvan een knotje draaien. Zet deze vervolgens vast met knottespeldjes of schuifspeldjes. En klaar is je ‘ballerinabun’. Op YouTube zijn heel veel tutorials te vinden.

Beauty & parfum

Optioneel: rokje, vestje, beenwarmers, ballettas.

Bij de balletschoentjes, het balletpak en de balletmaillot kun je bijvoorbeeld ook een balletrokje aandoen. Deze beweegt prachtig mee met je bewegingen en hierdoor voel je je een echte ballerina. Dit is gemaakt van licht materiaal en dus anders dan een tutu. Voor in de koude dagen in de winter kun je ook een balletvestje en beenwarmers aan doen. Deze houden je spieren lekker warm.

Het is handig om al je spullen bij elkaar te hebben. Dat kan in een speciale danstas. Daar zitten handige aparte vakjes in, zodat je dingen als knottespelden en je haarborstel apart kunt doen van bijvoorbeeld je balletschoenen.

Zo, daar is je lijstje. Deze spullen zorgen ervoor dat jij (of je kind) de balletbewegingen zo goed mogelijk kunt uitvoeren. Het draagt bij aan de totale beleving van jouw balletles. Schaf het aan en geniet van jouw volledige ballet-ervaring. Dat gun je jezelf of je kind toch?

Veel dansplezier!

Lees ook de blogpost https://www.dansschoolmanager.nl/2018/05/11/5-tips-om-jouw-dansles-relaxed-te-beginnen/