De doelen voor dit seizoen voor jouw school of studio.

Helpt jouw bij het managen van jouw dansschool.

De doelen voor dit seizoen voor jouw school of studio.

21 september 2020 Tips 0

Hoe ga je deze doelen opschrijven en uitwerken? Begin met even rustig zitten met een kopje koffie, thee of iets anders wat je lekker vind. Wijn is ook prima. Leg een vel papier en een potlood of pen voor je neer. Vervolgens ga je nadenken over 1 groot doel en 3 kleinere doelen voor jouw school of studio. Deze schrijf je op. Later ga je filteren. Dus maak je geen zorgen.

Ik weet het. Dit gaat lastig zijn. Er zijn zoveel dingen gebeurd. Dingen die we totaal niet aan zagen komen. Waar we als dansschoolhouders goed de dupe van zijn geworden. Maar, heb je deze afgelopen maanden overleefd? Mooi! Dan is het een goed idee om weer even goed te kijken naar je doelen voor jouw dansbedrijf.

De eerste stap begint dus met brainstormen in je eentje. Denk aan jouw school en beeld je in wat jouw ideale situatie is. En wat moet je veranderen, aanpassen of starten om dit ideaalbeeld te kunnen bereiken? Welke mensen moet je daarvoor mobiliseren? En in wat voor tijdbestek zou dit haalbaar zijn? Welke stappen moet je hiervoor ondernemen? Schrijf dit allemaal op. Zo maak je je doelen maakbaar en meetbaar. Je ziet op heldere wijze of het echt te doen is, of ontzettend lastig gaat worden.

Op deze manier ga je dus filteren wat een goed idee is voor een haalbaar doel. Doelen die dan toch niet zo okay lijken te zijn kun je dan lekker wegstrepen of zelfs krassen. Prima.

person writing on a notebook beside macbook
Photo by Judit Peter on Pexels.com

Bedenk ook voor wie deze doelen goed zijn. Alleen voor jezelf en je school of ook zeker voor jouw leerlingen en de ouders van je leerlingen? Wie zijn de stakeholders, wie heeft er baat bij? En kunnen zij helpen om de doelen samen te bereiken? Als dat zo is, dan zul je zien dat het een opkikker zal geven aan het gemeenschapsgevoel binnen in jouw school. Ze zullen samen met jou trots zijn wanneer een doel behaalt is. En ze zullen dit delen, wat kan leiden naar nieuwe en dus meer leerlingen.

Schrijf je tijdspanne uit met de te behalen mijlpalen en deadlines om je doelen echt te behalen.

Wellicht heb je de grote doelen van afgelopen seizoen door de omstandigheden niet behaald. Dan kun je natuurlijk bekijken of je ze dit seizoen gewoon op het programma kunt houden. Zijn ze nu nog reëel? Ga dit na door rustig verder te bedenken wat je daar allemaal voor nodig zou hebben. Zijn de middelen en mensen nog steeds beschikbaar om het voor elkaar te krijgen? Ja? Fantastisch! Nee? Helaas, dan aanpassen of helemaal wegstrepen en je bezig houden met een ander doel.

Je las net dat je 1 hoofddoel en 3 kleinere doelen op gaat schrijven. Dit ga je doen omdat kleinere of subdoelen goed tot actie leiden. Dit is makkelijker uit te voeren dan een groter doel. En het kan natuurlijk ook een stapje opwaarts zijn naar het grote doel.

Subdoelen leiden tot actie en kun je dan fijn afstrepen. Dat voelt goed.

Verder raad ik je aan om even wat meer te lezen over hoe je SMART kunt formuleren. Dit helpt je heel goed om doelen concreet en meetbaar te maken. Ken je dit al? Super. Lekker gebruiken. Nee? Ga dan naar de volgende link en lees meer. https://managementmodellensite.nl/doelen-smart-formuleren-uitgebreide-toelichting/#.X2ieuGgzbD4

Tot slot, vergeet niet even stil te staan wanneer je een doel behaalt hebt. Even vieren, delen met je stakeholders (docenten, leerlingen en ouders) en dan positief samen verder werken. En vergeet ook niet dat vragen om hulp gewoon kan. Doe dat dus ook. Je zult zien dat je mensen kent die fan zijn van jouw school en graag helpen om de doelen te bereiken.

Heb je hulp nodig om wijs te worden uit de massa ideeën die in je hoofd zitten? Iemand die op nuchtere wijze kan helpen filteren? Stuur mij een bericht en ik ga samen met jou zitten om goed uitvoerbare doelen op te stellen voor jou dansschool of studio.