5 redenen om elke week naar je balletles te gaan.

Helpt jouw bij het managen van jouw dansschool.

5 redenen om elke week naar je balletles te gaan.

6 augustus 2019 Tips 0

Natuurlijk  hebben we het allemaal ontzettend druk. Werk, familie, sociale verplichtingen en daarbij heb je ook nog hobby’s. Waar haal je de tijd vandaan? Het is lastig. Maar als je gekozen hebt voor een hobby, is het aan te raden om ook echt tijd vrij te maken om enige regelmaat te creëren. De keren dat je ziek bent of een familie verplichting hebt, natuurlijk daar gelaten. En natuurlijk kun je er een beetje tegenaan hikken om de deur nog uit te gaan om te gaan dansen. Wederom, ik begrijp het, je komt moe thuis en de bank lonkt. Maar ik ga je 5 redenen geven waarom elke week naar je balletles komen toch wel heel fijn kan zijn.

  • Reden nr. 1: De lesstof blijft beter hangen.

Wanneer je elke week komt dansen, dan zul je merken dat je de lesstof veel beter kunt onthouden en begrijpen. Want bewegingen meerdere malen herhalen zorgt ervoor dat het opgenomen word in je spiergeheugen. Op gegeven moment kun je een bepaalde pas of beweging dan zonder te veel nadenken gewoon doen. Maar dan moet je het wel eerst een aantal keer gedaan hebben. Men zegt niet voor niets “oefening baart kunst”. En niet alleen kunst maar ook hele praktische handelingen gaan gewoon stukken beter als je de tijd neemt om te oefenen.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Mijn lessen deel ik vaak op in blokken van 4 lessen. De eerste les is de introductie van de nieuwe lesstof, de tweede les is dan de duidelijke herhaling waarbij ik alles nog een keer duidelijk uitleg. In de derde les leg ik dan de oefeningen sneller en korter uit en is er al wat ruimte voor je eigen inbreng, inleving en toevoeging van de juiste dynamiek en muzikaliteit (ook al heb je die al uitgelegd gekregen in les 1 en 2, je kunt het nu uitvoeren omdat je de coördinatie kent en de volgorde van de bewegingen weet). In de vierde les heb je dan gelegenheid om heerlijk te dansen en heb je de lesstof eigen gemaakt. Dit werkt goed. Mits je natuurlijk tenminste 3 van deze 4 lessen aanwezig bent.

En als je de lesstof beter kunt onthouden en begrijpen dan kom je op punt 2.

  • Reden nr. 2: Je gaat sneller en beter vooruit.

Want als je de lesstof kent, kun je het je eigen maken, feedback krijgen van je docent, je techniek verbeteren en gewoon veel lekkerder dansen. Als je dingen gemist hebt, dan hobbel je achter de lesstof en de groep aan en dat is gewoon zonde. Je zult dan ook merken dat je eigenlijk ook niet vooruit gaat en blijft hangen op een bepaald niveau. En dan ga je het op den duur ook niet meer zo leuk vinden, ga je met tegenzin en na een tijdje helemaal niet meer. Dit is natuurlijk heel jammer en kun je voorkomen door elke week een uurtje te gaan dansen.

Oefening baart kunst.
  • Reden nr. 3: Je hebt sociale binding met je mededansers.

Als je elke week komt, dan bouw je ook contacten en sociale banden op met de andere dansers in jouw groep. Ik heb gezien dat er echte vriendschappen ontstaan in de balletles. En je hebt er dan ook nog een extra sociaal netwerk bij. We hebben What’s App groepen met balletgroepen waar mensen elkaar feliciteren, beterschap wensen, vragen stellen, meedenken en elkaar ook buiten de balletles helpen en samen leuke dingen doen. Wanneer je er niet actief elke week bent, dan ga je op gegeven moment buiten de boot vallen en voel je je niet meer op je gemak en ga je wellicht stoppen.

Het is eigenlijk het verenigingsgevoel van vroeger toen we klein waren. Anno 2019 is dat natuurlijk stukken minder, maar je zult zien dat mensen toch wel zoekende zijn en heel graag weer een ‘community’ op willen bouwen om isolement en de gejaagdheid van alledag tegen te gaan.

  • Reden nr. 4: Elke week een vast uurtje ‘verplicht’relaxen door middel van je balletles.

Dit is jouw uurtje relaxen. Dus laat dat niet van je afpakken. Het klinkt egoïstisch, maar je moet al zoveel gedurende een week en je word al zo geleefd. Tegenwoordig komt er van alles over ons heen en reageren we bijna alleen maar gedurende de dag. Er doen zich situaties voor en die moeten opgelost worden. Daar word je moe van en tijdens een uur relaxen kun je dingen loslaten en verwerken. Je zult zien dat je daarna opgeladen bent en beter probleemoplossend kunt denken. Dus voel je niet schuldig en ga lekker een uurtje dansen en naar je zin hebben. Daarbij is ook nog bewezen dat als jouw lichaam in goede vorm is, jij ook dingen gemakkelijker doet en gelukkiger en gezonder bent.

  • Reden nr. 5: Je blijft actief betrokken bij je hobby.

Je zult merken dat als je andere dingen gaat doen, terwijl je eigenlijk balletles hebt, je straks steeds makkelijker wegblijft. En ook al vond je de lessen leuk, er heeft zich nu een drempel gevormd om terug te keren. En daar is dan lastig over heen te gaan en terug te keren. Het is meerdere malen voorgekomen dat mensen zomaar opeens verdwenen en een jaar (of zelfs jaren) later weer voor mijn neus stonden. Ze vertelden me dan dat ze het lastig vonden om  de balletlessen weer op te pakken. Maar na die eerste les zijn ze dan superblij dat ze toch weer zijn gekomen.

Dus hier heb je het. Denk erover na. En ik hoor je al zeggen dat het soms toch echt heel lastig is en andere dingen gebeuren die voorrang hebben. Natuurlijk, dat kan. Maar bekijk het ook zo, als je echt wilt,  dan maak je tijd vrij. Het is dus ook een kwestie van je committeren aan iets of een groep mensen. En als je dat echt wilt, dan is het mogelijk om een uur per week te blokken in je drukke agenda en er gewoon voor te gaan.

Veel dansplezier toegewenst!

Lees ook https://www.dansschoolmanager.nl/2019/02/01/wat-het-je-nodig-om-balletles-te-volgen/