5 tips om jouw dansles relaxed te beginnen.

Helpt jouw bij het managen van jouw dansschool.

5 tips om jouw dansles relaxed te beginnen.

11 mei 2018 Tips 0
Merel kwam 5 minuten voor de start van de dansles binnen rennen, het was druk op werk en ze stond in de file. Dat was lastig en ze was net op tijd. Maar vervelend vond ze het wel. Liever begon ze haar dansles relaxed. Maar hoe, vroeg ze mij. Nou, hier heb ik 5 tips op een rijtje gezet.
1. Kom op tijd.

Dat spreekt natuurlijk voor zich, maar is soms wel heel lastig te behalen met een drukke baan en ook nog een gezin. Maar als je van te van te voren uit zoekt hoe lang je er over doet om van werk of huis bij je dansles te komen, scheelt dat enorm. Kijk ook of je er 15 minuten extra bij kunt nemen voor eventuele, plotselinge omleidingen en files. Een goede voorbereiding door dit van te voren uit te zoeken scheelt een hoop en dan word je onderweg niet verrast en gefrustreerd door een plotselinge verandering. Er zijn vele verkeersapps beschikbaar om je hiermee te helpen.

Zet je alarm van je telefoon en zorg ervoor dat je echt weg gaat wanneer deze gaat. Zet van te voren je tas met dansspullen klaar bij de deur of al in de auto.

En het meest ontspannen is, als je minimaal 15 minuten voor de start van de les aanwezig bent in de school of studio. Op deze manier kun je ook even ‘landen’ in de dansschool. Je kunt je mentaal voorbereiden en je focus oproepen. Je hebt dan ook nog even tijd om rustig om te kleden en natuurlijk bij te kletsen met je dansmaatjes.

2. Zorg dat je alles bij je hebt.

Weet je nog dat je moeder vroeger tegen je zei dat je je gym tas alvast klaar moest zetten voor de volgende dag? Dat is nog steeds een goed idee. Het geeft een relaxed gevoel, als je alles bij je hebt en weet dat alles al klaar staat.

Als je dan toch iets vergeten bent, vraag dan even in de groep of iemand iets extra heeft. De meeste dansscholen hebben ook wat extra spullen. Vraag aan de docente of een medewerker of ze wat voor je te leen hebben. Als het even niet gelukt is om je training kleding te wassen, kijk dan of je nog een set kunt aanschaffen. Dan heb je zelf ook extra spullen en hoef je niet halsoverkop in eigenlijk niet geschikte kleding je dansles te volgen.

white handbag
Photo by fatin hisham on Pexels.com
3. Ga naar de toilet voor de les begint.

Je kunt je voorstellen dat het je jouw eigen flow en mindset verstoord als je de les uit moet lopen om naar de toilet te gaan. Bij terugkomst, heb je iets gemist en moet je weer in de sfeer van de les komen. Je bent er letterlijk even uit geweest. Dus weer, zoals ons vroeger werd geleerd; even naar het toilet voordat je ergens heen gaat of een activiteit gaat starten.

4. Zorg dat je outfit en je haren goed zitten.

Je wilt natuurlijk al je aandacht geven aan het dansen, genieten van de muziek en jezelf technisch verbeteren. Zet dan goed je haar vast, zodat het niet in je ogen komt, of losschiet en je hier tijd aan moet besteden. Er zijn een hoop tutorials te vinden op YouTube als je graag wat voorbeelden wilt.

Trek ook thuis even je outfit aan, kijk in de spiegel hoe het staat. En doe even wat dansbewegingen om te kijken hoe het zit. Slechtzittende kleding kunnen er namelijk ook voor zorgen dat jij niet relaxed je dansles door komt en dat is natuurlijk zonde.

5. Kies een lekker plekje uit in de zaal.

Ga de danszaal in en kijk even om je heen. Zijn er al mensen binnen? Zo ja, kijk dan waar er nog plek is, waar jij lekker kan dansen. Ben je de eerste? Wat een luxe, dan kun je gaan staan waar jij wilt. Bedenk nu waar jij het lekkerst danst. Als je dat nog niet zeker weet, dan moet je dat gewoon een paar keer uitproberen.

De ene les op die plek en de volgende les op een andere. Dan ben je er zo achter wat jouw lievelingsplekje is. Vind je het fijn om houvast te hebben aan je mededansers? Ga dan ergens in het midden staan, met mensen om je heen. Vind je het fijn om jezelf te zien in spiegel? Dan is een plekje vooraan bij de spiegel voor jou.

En waar gaat de docent meestal staan om uit te leggen? Ze zal door de hele zaal gaan, maar toch ook een favoriet plekje hebben. Wil je graag goed zien hoe een oefening of choreografie gaat? Ga dan bij dat plekje staan. Tot slot nog een tip voor het voortbewegen door de zaal: dans samen met een meer ervaren danser om zelf ook gauw beter te worden. Kopiëren en meegaan helpt jou ook de lesstof beter te begrijpen en onder de knie te krijgen.

Zo. En nu lekker dansen. Veel plezier!

Hartelijke groet,

Anne-Marie Pos-Terlouw

P.S. Lees de volgende blog om te zien wat je allemaal nodig hebt om je balletles optimaal te volgen. https://www.dansschoolmanager.nl/2019/02/01/wat-het-je-nodig-om-balletles-te-volgen/

Korting op je studieboeken