Stappenplan om straks weer aan de slag te gaan in jouw dansschool.

Helpt jouw bij het managen van jouw dansschool.

Stappenplan om straks weer aan de slag te gaan in jouw dansschool.

29 april 2020 Tips 0

Sinds maart staat ons leven op zijn kop door het corona virus. Dansscholen zijn op slot en danslessen gebeuren nu al ruim een maand via Zoom, YouTube of een ander online platform. We wachten allemaal met smart op het go- signaal van onze regering om weer te mogen dansen in onze danszalen.

Het is helaas nog niet zo ver, maar het is al wel een goed idee om alvast wat dingen voor jezelf op papier te zetten. Dan kun jij straks gemakkelijk weer aan de slag. Ik schrijf gemakkelijk, maar door de nieuwe 1,5 meter afstand houden maatschappij, moeten we een hoop doen en voorbereiden. En daar is nu de tijd voor. Dan hoef je straks alleen je plannen in werking te stellen en heb je alles op een rijtje. Dat geeft een fijn en opgeruimd gevoel in je hoofd.

  • Breng in kaart wat je nu doet.

Maak een overzicht (kan een schema zijn) van jouw lessen en groepen met daarbij  hoeveel leerlingen en wie de docent is. Zet erbij hoe er momenteel les word gegeven. Via Zoom, YouTube filmpjes, anders of even helemaal niet. En wat is de kwaliteit daarvan ten opzichte van de reguliere lessen. Wees hierbij eerlijk, want je moet straks besluiten of je hier nog een maand mee doorgaat of niet.

In de volgende kolom schrijf je of je met deze groep zou kunnen starten in je zaal. Als voorbeeld: een 55+ dansgroep of een groep peuters met ouders of grootouders kan helaas nog niet in de zaal samen gaan dansen. Maar je 8/ 9 jarigen die streetdance volgen bijvoorbeeld wel.

  • Maak tekeningen van je zaal en ontvangstruimte.

Pak twee blanco vellen papier en schets jouw ontvangstruimte op één vel en je danszaal op het volgende. Nu ga je er maatregelen op tekenen om te voldoen aan de 1,5 meter afstand protocollen. Teken strepen op de vloer bij de ingang (net als momenteel bij de supermarkten). Zijn er gedeeltes die je af moet zetten? Gedeeltes waar mensen normaliter samen gaan staan kletsen en hangen. Dat kan nu natuurlijk niet meer.

Heb je twee ingangen? Mooi! Gebruik dan de ene als ingang en de andere als uitgang zodat groepen mensen elkaar niet tegen komen. Laat leerlingen al omgekleed en wel binnen komen. Waar laat je de schoenen en de jassen? Teken een plekje op je vel papier. Teken ook plekjes voor reinigingsspray of gel en papieren handdoeken. Verwijder stoelen of zet ze uit elkaar zodat er voldoende afstand is.

Vloerstickers, borden, posters en dergelijke kun je tegenwoordig gewoon bij kantoorbenodigdheden winkels als Office Centre aanschaffen.

Voordeel is ook dat je klanten al bekend zijn met dit soort signalering door hun bezoekjes aan bijvoorbeeld de supermarkt of bouwmarkt.

Bekijk of je een extra persoon in moet schakelen om de eerste paar weken je klanten te begeleiden en te helpen wennen aan de nieuwe procedures en protocollen.

Nu is het vel papier met je danszaal aan de beurt. Teken daarop vlakken. Als je het echt exact wilt doen, dan pak je een liniaal en doe je het op schaal. Zo kun je zien hoeveel leerlingen je kwijt kunt in je zaal. Kijk ook  hier of je bepaalde gedeeltes af moet zetten zodat er geen groepsvorming komt. Teken plekjes om reinigingsgel/spray en doekjes neer te leggen.

  • Schrijf je eigen protocol.

Om alle dansondernemingen weer te openen, zijn verschillende dansorganisaties de samenwerking aangegaan. Zo kan er met één stem naar buiten getreden worden en samen werken met ministeries en het RIVM. Want ook voor hun blijft het zoeken naar de juiste gang van zaken. En wij als professionals zijn dus hard nodig. Een kerngroep op Dansondernemers.nl heeft een convenant opgesteld en zijn hard bezig met het ontwikkelen van een basisprotocol dans. Je kunt je, als dansondernemer, opgeven op de website.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er voor iedere ondernemer een individueel protocol komt, toegespitst op jouw situatie. Want elke danszaal is anders, dus dit vergt maatwerk. Deze schrijf je dus zelf. Wat heb jij nodig om te kunnen werken en draaien en te voldoen aan de nieuwe reglementen van de 1,5 meter samenleving?

Na het schrijven van stap 1 en 2 van dit stappenplan, gaat dit je zeker lukken.

Nu ga je met je protocol in de hand contact opnemen met je buurtcoördinator/ sportregisseur/ cultuurcoördinator/ wethouder van cultuur of iemand anders die gaat over sport en cultuur in jouw gemeente. Je belt op, legt uit wie je bent en dat je aan de slag wilt. Ze zullen aangenaam verrast zijn dat jij zo goed voorbereid bent en graag met je samenwerken.

Heb je al goede banden met de plaatstelijke politiek en een goed netwerk? Super! Bellen en afspraken beginnen te maken. Na de meivakantie gaan de basisscholen weer open, dus begin alvast met grondwerk voor jouw danslessen.

  • Denk na over je rooster.

Want, je hebt extra tijd nodig om tussen twee lessen door schoon te maken (denk aan je barre en andere dingen).  Dus vraag is, ga je 10 a 15 minuten tussendoor inlassen, ga je lessen inkorten? Hoe ga je ermee om en wat voor effect heeft het op je rooster? Schrijf dat uit zodat je het duidelijk kunt zien en eventuele knelpunten snel ziet en op kunt lossen.

We hebben al gesteld dat bepaalde lessen nog geen doorgang kunnen hebben. Ga je dan door met online aanbod? Of even niets?

Bedenk ook het volgende; stel dat we vanaf juni weer zouden mogen lesgeven, dan kun je in de maanden juli en augustus hoogstwaarschijnlijk dit jaar gewoon doorwerken en lessen aanbieden. Want het zit er dik in dat de reisbranche nog volledig op slot is en mensen dus niet op vakantie zullen gaan. Zelfs het jaarlijkse afreizen naar de campings in Zuid Frankrijk zit er momenteel gewoon niet in. Niet op de grote schaal die we elk jaar zien. Maak dus alvast plannen voor aantrekkelijke en leuke zomercursussen en workshops voor jouw klanten.

  • Praat met je docenten.

Bel, Skype, Zoom of anders met elke docent waar je mee samenwerkt en bespreek samen de invulling van de lessen. Belangrijk is ook om te weten of de docent er klaar voor is om weer voor een groep les te geven in een zaal of niet. En wat zijn dan de gevolgen. Bespreek het goed met elkaar zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Bedenk dan ook of er een nieuw contract of overeenkomst gemaakt moet worden tussen jullie.

  • Juridisch afdekken.

Voeg een extra regel toe aan je reglementen voor je klanten over de maatregelen omtrent Covid-19. Zet je protocollen ook op je website, op social media en hang posters op in je dansschool. Stuur een extra e-mail naar je klanten met de boodschap dat de reglementen aangepast zijn en je protocollen gaat handhaven voor veilige lessen. Dit moet echt heel goed zichtbaar zijn voor iedereen. Je wilt hiermee ook afdekken dat iemand een claim in zou gaan dienen omdat ze zeggen dat ze ziek zijn geworden in jouw school. Ja, dit is een onwaarschijnlijke worst case scenario, maar het is beter om jezelf af te dekken dan straks de pineut te zijn.

  • Communiceer met je klanten.

Je kunt natuurlijk nog niet alles naar buiten brengen en je hebt nog geen startdatum. Maar het is uitermate belangrijk dat je in contact blijft met je klanten. Het leven is momenteel onzeker en ze zoeken een beetje zekerheid en geruststelling bij jou. Stel je dus professioneel en als een kalme leider op. (Denk aan de gracieuze zwaan die onder het water druk aan het trappelen is met de voetjes.)

Bel op, schrijf e-mails, maak filmpjes, post op social media.

Let wel op dat je geen dingen gaat beloven die je niet waar kunt maken! Bedenk dus wat je, stapsgewijs, gaat uitbrengen en wanneer. Maak hiervoor gerust een tijdlijn voor jezelf aan. Eentje die je altijd nog naar achter kunt schuiven zonder scheve gezichten te krijgen.

Okay, hiermee aan de slag en dan verder!

Mocht je willen sparren of gewoon kletsen, dan kun je me mailen, skypen, bellen etc.

Behoefte aan praten met collega’s? Bezoek dan even de Danspiratie groep op Facebook.